ID
726
Pošiljatelj Anton Aškerc
Poslano iz Ljubljana
Poslano v Trst
Datum 08.11.1900

Ljubljana (8. IX. 900)
Gospá!

Hvala lepa Vam za poslane prevode!
Včasi se mi posli tako nakopičijo, da ne morem vselej sproti zahvaljevati se za spise.
Vaši prevodi se bodo seveda tiskali v »Zvonu«. Kako da dvomite o tem? Jaz sem jih pregledal samo sila površno. No, imeni avtorja in prevoditeljice sta mi porok, da je vse dobro. Kar pa se tiče Vasega predloga, da bi poslal jaz sam Fogazzaru tisto Krekovo brošuro, mi to ne gre posebno v glavo. Ne razumem, v kaki zvezi sem jaz z Vašimi prevodi. Kaj pa treba vedeti Fogazzaru, kdo je urednik »Zvonov«? In če bi vedel, da je »Zvonov« urednik slučajno spisal nekaj pesmij - kaj potem? Saj Lahov naša literaturica ne more zanimati. Saj nas ne poznajo. Jaz sam nikakor ne morem poslati Fogazzaru Krekove knjige. Ako hočete, pošljete mu jo lahko Vi, gospá; saj jaz tudi laško ne znam, da bi mu mogel kaj pojasniti.
Oprostite, moja navada res ni, da bi se sam prezentiral in kazal svetu. Pisatelj naj dela, če zna; ocenjajo naj ga drugi, če - znajo.
Ne tajim pa, da bi ne bilo dobro, če bi kdo, ki je jezika zmožen, opisal Lahom našo literaturo sploh. To bi bilo lepo delo.
Ali bi ne hoteli Vi, gospá, lotiti se tega posla? Zdaj imate lepo priliko. - Pošljite mi kaj Svojega, izvirnega, kakor sem Vas že zadnjic prosil! - Bog Vas živi!

Aškerc

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.