ID
468
Poslano iz Reka
Poslano v Laze pri Logatcu
Datum
Vir Osebni arhiv

Predraga Julka!

Prejela sem včeraj pismo od Tebe in pripravila sem se, da Ti kaj odpišem – pa ljudje so me motili, da sem odložila do danes.

Imam Ti obilo novega za povedati, najraje bi videla, da si Ti ali mati tu, ker malo preveč bo za vse natanko popisati. Predvčerajšnjem prišel je stric prof. v Reko, precej je prišel k nam, govoril je Ivan ž njim a ne v sobi kar v veži in potem sta odšla. Ona je se pritožila, da ima »hiterco« od kar je bila v Lazih in, da je celih 7 dnij bila v postelji radi tega. Zvečer sva šla jih midva obiskati v Hotel, stric je ravno se pripeljal iz Cerkvenice kamor si je šel ogledati radi kapelji a ona je cel dan v Hotelu ležala, na obrazu se jej ne bere prevelika bolezen –. Še mnogo bi o tem lahko pisala pa prihranim za ustmeno. Le to še, da se danes odpeljeta ob 11 uri dopoldne v Dubrovnik. Obljubila sta, da naju obišeta in pričakovali smo ju a nijsta prišla, znabiti še prideta!

Bilo je popoldan včeraj kar nekdo pozvoni trikrat, kakor mi domači zvonimo, na prvi hip sem mislila, da so gotovo mati in hitela sem ven, da vidim kdo pride, ker prepričana sem bila, da mora eden od domačih biti ko tako pozvoni, pridem ven – in kdo pride – Andrejovka na katero nijsemnajmanje mislila ni žnjo druga »coprnica« Škofičeva Franca. S Teto se pozdravim, na kar sem bila precej jezna ker mi je nevede roko cmoknila, še danes se jezim, da nijsem prof. pričakovala gotovo bi se bila skrila čeravno me je hkrati že ko me je videla teta, tudi dekla izdala da sem, doma. Kdo si je mislil, da me najde pa kakor je povedala, bila je že pred ta dan že pred durmi a odložila do druzega dne.

Škofičevo franco je pa pripeljala da jej izdere eno korenino – kar je pa vse mij bilo res ampak sama sleparija, ker ako bi bila radi zoba prišla bi ga bila dala izdreti in bi ne bila že pri vratih delala take kapricije kot jih je. Nazadnje je vendar v sobi a ko se vsede pravi, da ga ne da izdreti, Ivo pravi dobro torej kaj hodite sem, pojdite v bolnišnico, naj vam še to tam izdero kot so vam ta drugo, jaz imam druge opravke in še bolj obširno. Tete se je držala kot klop ker je mislila da se bo s Teto tukaj nažrla. Komaj se je odtrgala in šla, žal mi je še danes, da jo nisem kaj na vratih obrnila. Dekla je precej rekla da nič zaraddruzeganij prišla kod iz radovednosti.

Teta mi je prinesla v eni canjci 10 jajc 1/2k. grozdja in 8 fig. Jezila sem se vpričo nje in copernice da koga mi to nosi, jaz ako hočem imeti si kupim bolj – po ceni. Postregla sem jo, da me ne bo po »riti« nosila, a najraje bi jo bila zapodila, ker pri vsaki besedi ki jo je spregovorila se je 10. zlagala. Tako n.pr. je rekla Ivanu: vsi smo Vam lahko hvaležni da ste nam Ivanko odpeljali v mesto, saj si je revica vedno v mesto želela; – mene ravno tedaj nij bilo notri, zato je pa Ivan pošteno »zrohnel« da nij res. – Pripravila se je tudi dajati koristne nauke. Prav imajo mati, da se ogibljejo bab – če sem pa bila včeraj osorna ž njo, mislim, da tudi ne bo nič škodilo, vsaj to so mi mati vedno priporočali; sicer pa sem se premagovala kolikor je bilo mogoče in postregla bolj kot prof. Plačala sem jo za jajca in ta drugo 1.50. Boš že vidila kaj bo govorila. Lažnivka je kolikor je je, če tudi se je vpisala mej »štrikarce«, sevej to je samo meni povedala in pokazala štrik. Zdaj bo vsaj Marjeta kaj podedovala po njej, ku mi je rekla, da bo njej zapustila »šac«.

Velika nesreča se je dogodila v torek zvečer. Gotovo se spominjaš, da si videla blizu mesta kjer odhaja parobrod v Opatijo, parobrod krščeni na ime »Ika«. V torek zvečer vračal se je ob 6 ½ parobrod iz Cerkvenice v Reko. Pri vhodu v luko prereže ga čez pol angleški parobrod »Tejria« in v par trenotkih izginila je Ika. Na površini morja videlo se je v mraku vse polno glav potapljajočih se popotnikov. Precej so jih rešili mornarji angleškega parobroda, kateri so kar naenkrat pometali vse vrvi v morje; tisti, kateri so se prijeli zanje so rešili. Tudi enega slepega reveža so v zanjkovjeli in ven potegnili. Tudi par židov je rešenih, pač pa je izgubil svoje življenje mej drugimi prof. bogoslovja na Dunaju 49 letni druhovnikKopalich in več druzih, tako, da so do zdaj naštelo okrog 20 mrtvih to je izgubljenih ker trupla niso še nobenega dobili. Razbito Iko so potaplavci dobili na dnu morja in jo prihodnje dneve vzdignejo (34 m globoko zraven boe šbo. 4). Isti dan je na Laškem vihar ubil 40 ljudij, 70 ranjenih.

Včeraj sem po celem mestu iskala »keknadelnov« a dobila samo rujave, sedaj mi je Francka svojega posodila. Prosim Te tedaj kupi mi dva o priliki istotako mi bodeš postregla ako kupiš dva koca navadna a 2. gl. pri Sonvanu, o priliki mi jih kdo prinese, ali jih vzamem še morda sama, vendar ne trudi se preveč, stori le ako Ti čas dopušča, vsaj se tako ne mudi ker sedaj je zopet bolj toplo in lepo vreme tu.

Danes mi je tudi Rov. pisal precej prijazno – tudi jaz mu bom skušala kolikor mogoče prijazno odpisati. Znabiti – – Te –. Za tisto mesto je že prepozno – meni je žal, da sem Ivana vstavila tedaj –. Radi prostora končam.

Poljublja vse Ivanka

Faksimile tega pisma še ni na voljo.