ID
452
Pošiljatelj Franc Peric
Poslano iz Bilje
Poslano v Aleksandrija (Egipt)
Datum 21.11.1923

Bilje 21. XI. 23Draga mi Felička!!Precaj dela imam tudi jaz nocoj pa vse edno ti moram kaj počrtkati. Toraj vdobil sem tvoje pisemce najlepša ti hvala. Obžalujem te pa da imaš toliko dela pa upam da ne bo ti trajalo dolgo tako da ti gotovo pride od kje pomoč. Prosim te drugič ako ti ni prilika za pisat pisma, če le moreš spiši mi vsaj eno kartico saj sama veš da kako se trpi ob pričakujočih dnevih ako se nič ne vdobi. Že je človek ves drugi in misli mu rojijo po glavi vsakovrstne reči ako ne vdobi ob pričakujočih dnevih pošte. Ali ni res? Nadalje pomilujem Kristo da se sramote mogoče se čuti tudi užaljena? Pa vedi da nisem zapisal tisti stavek z nikakim slabim namenom temveč samo radi tega da vam bode mogoče v razvedrilo kadar pridete skupaj da se kaj posmejite. Pa morda ni jezna? Ako je jezna prosim te da jo poprosiš odpuščanja v mojem imenu. Saj boš tako dobra kaj? Škoda ker je čudo lepa na sliki in ona se bo radi tega gotovo smatrala za ne lepo. Pa z Rihardom kako se razumejo? Nadalje radi tamburic me veseli le koražno naprej rad bi vedel katere Biljinke igrati, in kdo vas uči! Potem verjamem da bo ločitev od tam gotovo zelo teška ker imate tako lepo vse urejeno. Jaz pa ne znam več tamburati pred vojno sem precej znal sedaj ne hodim se učiti ker na dva kraja je težko hodit se pride preveč zaposleno v večirih. Drugači naši znajo štirje imamo kakšne večere celo koncerte v hiši. to me pa žali ker g. Kurat ne gleda kaj lepo tambu. zbor ne vem pa zakaj. Pevci se učimo sedaj peto mašo za božiče, in sicer moški zbor. Pa nima več nobeno tiste koraže kakor smo imeli pred leti zdi se mi vse nekam prisiljeno. Pa saj ni čudo vsake stvari se enkrat človek naveliča. Nadalje veseli me da pripoznaš in da tako lepo rečeš – Blagor nam dokler smo še tako – Res je kaj? Tudi jaz prepoznavam da je za se bati onih časov ko bo treba resno misliti za vbodoče. bo že Bog pomagal kaj rečeš ti? Enkrat bo treba se otresti tiste bojazni tudi kaj? Marsi katero delo človeku ne diši ko pa enkrat začne, gre navadno precej od rok. Še vsaj pol leta si želim da bi občevali skupaj tako bolj brez skrbi potem pa mi ne bo dosti mar.

Še vse se živo spominjam kako je bilo zadnje čase doma in kako sem jaz revček trpel pa je bolje da samo za strah kakor da bi bilo res kaj? Pa vendar ni treba Bog ve kako se zanesti, ker svet je dan danes en sam lump bodi si v enem kraju ali drugem in tudi brez izjeme spola naj si bodo ženske ali pa moški. – upam da si ne vzameš za slabo če imenujem besedo ženske!? Vedi da v vsakem časopisu čitaš koliko so jih zaprli v Gorici koliko v trstu takih ponočnjakic ki se potepajo po noči po ulicah in širijo bolezen in to piše tudi da so med temi tudi mnoge slovenke obžalovanja vredno kaj? to sem prepričan da v Aleks- po ulicah se ne godi kaj tacega. Nasprotno pa v stanovanjih ne vem. Pa prosim te ne vzemisi za slabo tega kar sem ti pisal ker se prav bojim da si boš gotovo mislila da si ne morda mislim kaj od tebe. – to pa ne razumem kaj hočeš reči stem ko rečeš da ne veš če bo samo pšenica med našimi dekletami. – ne vem kaj misliš s tem ali na Bilje, ali na Biljenske Alešandrinke. Prosim te dajmi razložit to ker to ni brez pomena kaj? Razložimi veš da bom molčal. Sedaj je začelo res mrzlo saj še dolgo časa je čakalo, gozd je bel kakor si ga moreš predstavljati. Danes je bila tolikšna slana da se ni odpravla do poldne tako nocoj bi res ne bilo slabo pri kakšnem toplem špargetu pa drugo zimo kaj? Prašaš me kako je pa sedaj. Čez dan mine čas najlepši pri delu. Zvečir dvakrat na teden k vajam, kakšno soboto v vas, kakšen večir grem tudi obiskat Binčeta enkrat sem šel po tihoma in sem ga vdobil ravno ko jo je držal okoli vratu potem ni manjkalo smeha in tako gredo dnevi naprej. Rad bi šel kaj danes ali včeraj k tvojim pa vedi da mi ni bilo mogoče pojdem že praj ko mi bo mogoče. Imajo se gotovo dobro ne imej strahu dokler Ludvik ima vsaki dan zrnado ni slabega. Pa je polovica delavcev sedaj ko niso zaslužili že čez dva meseca niti vinarja. Sedaj je šele ura sedem zvečir sedaj moram iti še ribat kapus in tako mi mine tudi nocoj lepo večir. Druzih novosti prav ni nikakih sedaj. Pozdrav v imenu vseh Hano, in reci ji da drugo leto bo dosti črešnji.

Pozdrave tudi Kristi Zori itd. Ali imate tudi berde pri tamburicah?Končujem z mnogimi pozdravi ter gorečimi poljubi vedno te ljubeči tvoj Francili.Prosim te oprosti mi če ti kaj ne ugaja!

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.