ID
1517
Pošiljatelj Fran Govekar
Prejemnik Fran Vidic
Poslano iz
Poslano v
Datum 20.12.1900
Vir Pisma F. Govekarja, 1. knjiga

20./dec. 00
Dragi!

V naglici Ti sporočam, da sem se gledé razmerja Cankarja in Schwentnerja informiral. Cankar je prejel za svojo dramo že ves svoj honorar. 20 gld. pa dobi še, ali samó v tem slučaju, da se Cankarjeva igra vprizori. Govoril sem z Milčinskim radi tega. Dejal mi je, da se »Za narodov blagor« vprizori morda v januvarju. Gotovo ni. Milčinski se boji, da bo igra propadla, ker je bajè le »Buch-drama«. Igra je — tako je rekel Mil. — pisana duhovito, zanimivo, a brez dejanja in brez vlog. Repertoarna igra gotovo ne bo.

No Cankar namerava izdati bajè novo zbirko novel. Eno sem izročil Schw. jaz, ker mi C. ni dal miru, dasi sem mu jo honoriral že za »Slov. Narod.« Ta C. dela na vse strani dolgove in fopa ljudi uprav drzno. Na to zbirko novel je dobil C. že tudi par desetakov predujma, dasi nima Schw. razen ene novele nič več rokopisa.

Morda počakaš nekoliko s svojo namero, da se začne zbirka novel staviti.

»Desetega brata« sem poslal Goestlu, da ga nekoliko pregleda in mi eventuvalno nasvetuje kakšne izpremembe. Rokopis je delo prvih rok, torej nikakor ne definitiven. Ko sem ga dovršil, ga niti prečital nisem več, ker sem imel delo za »Koledar«, »Život« in »Prosvjeto.«

Goestl mi je danes pisal, da izroči dramo tudi Tebi v pregled. Prav je, in hvaležen Ti bom, ako mi svetuješ kako izboljšavo. Z Goestlom se pač lahko skupno posvetujeta o tej stvari. Seveda Goestl ima včasih čudne nazore, ki se vselej ne izkažejo praktične. Roman »Deseti brat« je bil mnogo težje dramatizovati ko »Rokovnjači«. Dejanje ni toli živo in burno, ali — lepše. Vloge so
brez dvoma hvaležnejše. Pevskih točk bo 6. Goestl piše, da je to premalo. Meni pa se zdi, da celó preveč. Ta Sing Sang nikakor ni po mojem okusu.

Neže Rožmarinke nisem mogel porabiti, ker je teh originalov že itak preveč. Samih prismod ne gleda nihče rad.

Včeraj sem dobil »Koledar«. Dobro si dal Cankarja! Ta se bo jezil!

Ali občuješ kaj z Zupančičem? Ta mož je postal sila prevzeten! Nazadnje še poči od domišljavosti. Ali njegovo vedenje nikakor ni baš — fino. V Ljubljani se je pretepal po gostilnah ter bil na en večer dvakrat aretovan. Toda ne pravi tega nikomur, ker nočem, da bi dejal, da ga blatim. Regally se je zadnjič jezil, da je posl. Rožič za ta škandal izvedel v naši redakciji, kjer smo se smejali tej malo pesniški — aferi. No, govorila je o njej vsa Ljubljana, mi smo jo izvedeli v »Nar. kavarni«.

Radoveden sem na » Jug«. Drganc mi je pisal že 4 krat, a nič kaj mu ne zaupam. Zdi se mi, da se mi dobrika le zato, da bi mu ne delal opozicije v »Sl. Narodu«.

Morda pogledaš Ti kaj globlje za kulise. Sporoči mi kaj!

Pozdrav gospej soprogi!

Živio!
Tvoj
FGovekar

A propos! Ali bi mi hotel napisati o Ilešičevi brošuri podlistek?

Meni se zdi, da ta suhoparni profesor ni nikomur bolj vstregel s to razpravo, ko našim narodnim nasprotnikom. Za jubilej gotovo ni umestno tako poniževati Prešerna.

Sicer pa ne trdim, da bi se naj brošura sploh ne objavila. Le čas in — oblika nista prava.

Kaj meniš?

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.