ID
1511
Pošiljatelj Fran Govekar
Prejemnik Fran Vidic
Poslano iz
Poslano v Dunaj
Datum 01.04.1900
Vir Pisma F. Govekarja, 1. knjiga

Dragi!

Danes sem Ti odposlal predzadnji zvezek Glaserjeve zgodovine, da mi jo blagovoljno čimpreje oceniš.

Ta zvezek je menda še strašnejši! O nekaterih obskurnih podlistkarjih navaja vsak spisek, z vsebino kar cele strani, a o važnih pisateljih (n. pr. prof. Vrhovec!) samo par vrst. Naravnost nečuveno nesramen pa je Benkovičev oddelek. Tu najdeš celo — apologijo dr. Mahniča! In naš škof Bonaventura je tudi slaven literat! Sploh je Benkovičev oddelek naravnost tendenciozen.

Prosim Te, da mi napišeš listek še za ta mesec. Hkratu pa napiši tudi za »Lj. Zvon« malo daljšo oceno, da pride v list še v majsko številko!

Sploh se čudim, da ste se dunajski literati nekako demonstrativno odtegnili »Zvonu«. Zakaj neki? Povabljeni ste bili na sodelovanju vsi opetovano — vsi Vaši spisi so bili vedno sprejeti in sploh Vam je »Zvon« širom široko odprt. Kje so Vaši eséji, Vaše razprave, Vaše novele, Vaše pesmi? Pošljite vendar kaj, da se »Zvon« dvigne s sedanjega nizkega stališča na visoki nivó Vaše nameravane, a žal, neporojene revueje! Aškerc ne more vsega sam, Zbašnik in jaz čitava le rokopise povesti. Svojega dela imava dovelj.

Prijatelj je prinesel vest, da na Dunaju na »Lj. Zv.« sila zabavljate ter da ste »razočarani«. Lahak posel to! Zakaj pa ne pišete ničesar? Celo Zupančič je umolknil. Jaz se vsemu zabavljanju le smejem in niti na provokacije Cankarjevega brata in Mazija se ne zmenim prav nič. Moj flegma mi je drag nad vse!

Oglasi se kmalu kaj! Pozdrav in poklon gospej Márici! Kako se redi sinko?? Pri meni vse zdravo in srečno! Bog Te živi!

Tvoj
stari Fran

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.