ID
1260
Pošiljatelj Ljudmila Poljanec
Prejemnik Fran Zbašnik
Poslano iz Voloska
Poslano v
Datum 18.01.1904
Vir UKM-Ms 236

Čislani g. urednik!
Vaša ideja glede izdaje mojih pesmi ni napačna, mislila sem že opetovalno sama na to, toda določenega ne morem ukreniti ničesar, ker prav nič ne vem, kaj misli g. prof. Funtek o celi stvari. Dasi sem ga opetovalno opomnila, naj mi vrne moj manuskript, še do danes ni odgovoril, ne ničesar odposlal.
Pisala sem mu, da nameravam, kolikor je možno, malo popravljati!
Povem Vam pa, da imam do izdaje poezije sama že prav malo veselja, ker je to v nas Slovencih literatura pravi križev pot! Drugod se talente vzpodbuja – no v nas Slovencih je drugače, prav je govoril pred nekaj leti dr. Lampe, seveda po nazorih svoje stranke. Slovenec, čim manjši je njegova literatura, tem rajši jo ima. In za to ohranitev male literature skrbe prav lepo merodajni faktorji, predvsem pa čitajoče občinstvo, ki prebira raje vse kaj drugega, kakor pa slovensko knjigo. In zato je marsikateri – ki bi utegnil sčasoma lepo napredovati – dal samo nehvaležno pero iz rok! -
Kar se tiče izdaje poezij, - bi pač res zdaj želela, da izidejo, ker bi mi honorar omogočil nadaljno bivanje todi, da se mi dodobra pokrepi zdravje! In mislim, da bi mi to življenje v Opatiji ne ostalo brez utiskov na nova dela!
Iskrena hvala Vam za skrb in dobro voljo, ki jo imate za me!
Lepo Vas pozdravlja
udana
Voloska, 18. I. 1904 Ljudmila

KORESPONDENCA

Faksimile tega pisma še ni na voljo.